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Surveillance sanitaire

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  • Réseau de surveillance des phycotoxines dans les organismes marins (REPHYTOX) assure des prélèvements de coquillages dans un réseau de lieux de prélèvement répartis sur l’ensemble du littoral (environ 250 lieux potentiellement mobilisables). Les lieux de prélèvement REPHYTOX peuvent être communs avec des lieux REPHY. Les prélèvements peuvent concerner divers types de coquillages, en gisements naturels ou bien élevés selon des modes variés (bouchots, filières, tables, etc.). En tout état de cause, l’association entre lieux REPHYTOX et un certain nombre de lieux REPHY est étroite, les résultats REPHY pouvant déterminer le déclenchement de la recherche de toxines sur les lieux REPHYTOX de la zone. Ce jeu présente plusieurs fichiers de paramètres mesurés pour des types de toxines distincts entre 2006 et 2016 sur les lieux de surveillance : toxines amnésiantes (REPHYTOX-ASP) ; toxines paralysantes (REPHYTOX-PSP) ; et toxines lipophiles (REPHYTOX_LIP_AC et BE) avec les résultats des bio-essais (BE) et analyses chimiques (AC depuis 2010). A chaque paramètre de concentration mesuré sont associés le lieu de prélevement de l'échantillon, la date, le support, la fraction et la méthode utilisée.

  • REPHY is a national network covering the coast of the French mainland along with that of three of its overseas departments: Martinique, Guadeloupe and Reunion Island. The aims are as follows: - to observe all phytoplankton species in the coastal waters and to monitor events such as coloured water, exceptional blooms, and the proliferation of species which are toxic or disruptive to marine fauna, - Particularly to monitor species producing toxins which are dangerous to shellfish consumers . These objectives are complementary, as the regular monitoring of all phytoplankton species makes it possible to detect known toxic and invasive species, but also to detect potentially toxic species. It is the presence of these toxic species in the water which triggers the monitoring of toxins in shellfish. The mission of REPHY is to monitor shellfish in their natural environment (such as parks and deposits). For shellfish removed from marine environments (that is to say in shellfish logistics establishments or on markets prior to export), national monitoring and control plans are organised by the General Food Directive at the French Ministry of Agriculture. Analyses are performed by the accredited departmental veterinary laboratories as organised by the National Reference Laboratory from the French Food Safety Agency.